Podľa najnovších prieskumov sa ekonomika eurozóny uzdravuje

05.02.2013 Celý región

Londýn - Januárový prieskum dokázal, že ekonomika eurozóny sa pomaly zotavuje.
Index nákupných manažérov (PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšej aktivity výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny, sa v januári vyšplhal na 10-mesačné maximum 48. Hodnota indexu sa síce drží stále pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného sektora od jej poklesu, ale už tri mesiace sa vytrvalo zvyšuje.
Súkromný sektor sa pritom podieľa takmer dvoma tretinami na výkone ekonomiky eurozóny. Prieskum Markit však odhalil aj znepokojujúce prehlbovanie rozdielov medzi výkonom nemeckej a francúzskej ekonomiky.
Hodnota nemeckého kombinovaného PMI totiž v januári vzrástla, najstrmšie od augusta 2009 a dosiahla najvyššiu úroveň od júna 2011. Na druhej strane PMI francúzskeho súkromného sektora sa prepadol ešte hlbšie ako PMI problematického Španielska a Talianska.
Analytici predpovedajú, že hrubý domáci produkt eurozóny v poslednom štvrťroku 2012 pravdepodobne klesol o 0,4 % a v tomto, 1. kvartáli 2013 bude stagnovať.
Ale podnikatelia zo sektora služieb, ktorý zahŕňa celú škálu firiem, od bánk po reštaurácie, sú optimistami čo sa týka ďalšieho vývoja. Svedčí o tom rast indexu ich očakávaní, ktorý sa v januári vyšplhal na 56,4 bodu z 52,5 bodu v decembri.
Aj pre továrne v eurozóne bol január najlepším mesiacom za takmer rok. Napriek tomu firmy v menovej únii pokračujú v prepúšťaní. Miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla decembri 11,7 %.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región